zondag 22 oktober 2006

Oldtimers op zondag; een jeugdherinnering

Vandaag eindelijk eens een dagje vrij. Na uitgeslapen te hebben was het alweer tijd voor de koopzondag die deze zondag werd gehouden in "bruisend Emmen". Gelukkig, in tegenstellling tot voorgaande zondagen geen kwelende nep-matrozen in het centrum, maar een soort oldtimer tentoonstelling door het hele winkelgebied. Erg leuk om die oudjes te zien staan. Auto's waar ik zelf ook wel in wil rijden, alleen als proefrit. Oude auto's zijn wel aan mij besteed dus. Ik kwam Isetta's en Messerschmitt's tegen (niet te verwarren met die uit de oorlog) waar je via een grote deur aan de voorkant moet instappen, en die één achterwiel hebben (wel 2 voorwielen ) .

Ook het toppunt van jeugdsentiment; de NSU Prinz, bouwjaar 1973, in de originele lak, roodbruin. In zo'n auto werden M. en ik altijd naar school gebracht door mijn moeder, die een NSU als "boodschappenwagentje" had. Ik kreeg weer visioenen van een ijskoude winterdag, de auto stond voor het huis op een stukje grond naast de weg, met een zeil eroverheen. Al blauwbekkend stonden we dan te wachten tot het geval wilde starten, een hoop rook en damp veroorzakend. Zat je er eenmaal in, dan begaf het autootje zich met een hoop gehoest en geschok op weg. Uiteindelijk is het verkocht of gesloopt, dat weet ik niet meer, maar het riep vroege herinneringen op .. De eigenaar liet zich weer niet verleiden tot een proefrit, net zo min als die van de Citroën DS ("snoek") verderop.


Met dank aan mijn foto-mobieltje ben ik al knippend rondgefietst om ze op de gevoelige plaat vast te leggen. Als ik overal een proefrit in zou mogen maken had ik een dagtaak gehad.. Ik nam de vele mensen en het feit dat je in 't centrum geen poot kon trekken dan ook graag voor lief..


Bijgevoegd een foto van het "apparaat"