maandag 1 februari 2010

Streektaal

Moi!..

Merkwaardige begroeting zult u denken, waarde lezers en medebloggers. Dat zit zo:

Ik las op het wereldwijde web een stukje over de aanstaande uitreiking van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs 2010. In eerste instantie dacht ik; "wat moet ik daarmee?" Ik ben namelijk 43 jaar geleden als "import" van een Groningse vader en Overijsselse moeder ter wereld gekomen, en geen van beiden sprak dialect. Opgroeiend merkte ik dat ik een "buitenbeentje" was omdat ik het Drents niet beheerste. Veel klasgenoten spraken alleen dialect, en dat was en is nog steeds een handicap voor ze. Ik was altijd de "eig'nwieze". De voordrachtwedstrijd van "t Oal Volk", (de plaatselijke volksdansvereniging, uitblinkend in wervelende klompendansen)die op de lagere school werd georganiseerd vond ik verschrikkelijk. Doen of ik Drents sprak was niet aan mij besteed. Natuurlijk versta ik het wel, maar het boeide me nooit. Nadat een vriend me in de jaren '80 liet kennismaken met de roemruchte Pé Daalemmer en Rooie Rinus, leerde ik een andere kant van de "streektaal" kennen. Wat heb ik gelachen om de melige teksten, en in 2005 ben ik naar het nog roemruchtere concert in Martiniplaza geweest, waar ik merkte dat ook Groningers uit hun dak kunnen gaan. De Drentse coryfee Daniël Lohues gaf een prachtige gitaarsolo weg als gastartiest, en de sfeer zat er lekker in. Het bracht me er niet toe een cursus Drents of Gronings te gaan volgen. Ik spreek dus nog steeds Drents noch Gronings,al heb ik sommige woorden wel overgenomen van volbloed Groningers en Drenten. Zoals hij Drents spreekt en zingt vind ik mooi. Ik ben wel verkocht aan het Drentse land, maar ergens ben ik nog steeds import. Het is niet interessant. Als ik de gejaagdheid in het westen zie, ben ik blij om hier te wonen.

Terug naar het onderwerp: In 2010 zijn voor de streektaalprijs o.a. Daniël Lohues en "Voorheen de Bende mit Pazzipanten" genomineerd. Laatsgenoemde is een voortzetting van Rooie Rinus en Pé Daalemmer en van "De Bende van Baflo Bill". Voor de liefhebbers: klik hier

Naast typisch traditionele Drentse muziek ook aandacht voor de moderne muziek dus. Lohues heeft zijn 3e solo album "Allenig 3" op de lijst staan. Vorig jaar won deel 2.
Verder de regiosoap "Boven Wotter" die RTV Noord vorig jaar uitzond, en waar ik zelf een grote fan van ben, genomineerd. De "langlijst" is bekend, er vallen nog kandidaten af, de "shortlist" komt deze maand uit. Wat mij betreft een goede traditie, al kan ik niet alles waarderen.

Ik zou toch een stemadvies willen geven; Pé en Rinus zijn dit jaar onder wisselende namen al dertig jaar bijelkaar als artiesten.Ik voel toch een oeuvreprijs opborrelen, als eerbetoon aan de meerwaarde die de heren aan de streektaal hebben gegeven. Lees op de site een diepte interview met de heren..
Oja, hun onnavolgbare optreden in het Glazen Huis in "Stad" was een verhaal apart. 3FM wilde ze niet in het huis laten, geen tijd enzo, tot ze op de hoek van de Grote Markt een optreden gaven en het publiek zich massaal van de DJ's afwendden en begonnen mee te zingen. Ze waren daarna vlot binnen, want dat was bijzonder..



Vooruit; nog ééntje dan: