zaterdag 20 mei 2006

Over..

Ineens beheerst het alle gedachten, als het eenmaal doorgedrongen is.
Ik kwam thuis van de cursus, na twee dagen. Ik kwam M. (broer) tegen onderweg, samen lopen we naar boven. Hij vraagt hoe het was en ik vertel.. Als ik stil ben zegt hij "ik moet je wat vertellen"
De broer van zijn beste vriend is overleden. 35 jaar jong. Door één of andere idioot die door rood reed geschept toen hij in zijn rolstoel onderweg was. Ik heb 'm "vroeger" wel meegemaakt, was altijd onder de indruk van de humor en vrolijkheid die hij ondanks zijn lot altijd had. .

Ik weet het even niet meer. Tijdens de cursus zijn wij tot twee keer toe bijna door eenzelfde idioot van de weg gereden toen we uit de oprijlaan van het cursuscentrum kwamen rijden.
Met 100 km/u langs een uitrit. Je hart klopt in je keel, je roept iets wat de wegpiraat toch niet kan horen, en vervolgt je weg. Even realiseer je je hoe relatief alles is in het leven, maar je moet door. Thuiskomend word je weer keihard op de feiten gedrukt. Het is oneerlijk en ik krijg er vloekneigingen van. Het helpt niet..

dinsdag 16 mei 2006

Jagen en gejaagd worden


Ik zit sinds enkele weken op cursus.

Woensdag om 7 uur vertrekken, om 9 uur begint de lesdag in Vaassen, in een oud jachthuis van de Koninklijke familie, dat deel uitmaakt van de
kroondomeinen. Bernhard zal hier de nodige uitspattingen wel hebben gedaan toen Juul er even niet bij was ..

Rietgedekt huis middenin de natuur. Mooi. Al eens eerder geweest, toen was het winter. Nu staat alles in bloei en werk je met groepjes op het grasveld..
In enkele weken tijd probeert men mij klaar te stomen voor parkeercontroleur. Ik heb wel iets met wetten enzo, maar het valt voorwaar niet mee om met het weer van de laatste dagen in een slecht geventileerd lokaal onder het dak les te krijgen, en mijn ogen vallen dan ook regelmatig dicht. Ik ben met 2 oudgediende collega's, en 's avonds overnachten we in een hotel in
Epe.
Al tijdens de eerste voorstellingsronde wordt gewag gemaakt van de huwelijkse staat van enkele aanwezige heren. Ik observeer de samenstelling van het gezelschap met belangstelling, en erger me al gauw aan de ronduit sexistische opmerkingen aan het adres van één van de dames.
Waar gehakt wordt vallen spaanders zegt men, de eerste pogingen stranden.
's Avonds betrek ik mijn tweepersoonskamer voor één persoon, lekker in bad liggen weken. Met de douche thuis is niks mis, maar je moet het ervan nemen, en alles wordt door de chef betaald dus waarom zou je je niet aan het elfde gebod wijden ? (Gij zult genieten)..

's Avonds groot feest op het terras achter het hotel, Breezer, Raki (van de "medelandse" deelnemers) en sterke drank vloeien rijkelijk. Ik drink uit gezelligheid een glas mee, tot de hormonen van bepaalde personen gaan opspelen en het niveau tot nulpunt daalt. Ik neem vriendelijk afscheid en val op mijn kamer in een diepe slaap.

De volgende dag heeft de helft een heftig mauwende kater, en moeten extra stoelen aangerukt worden voor de mannen met hamers die de feestbeesten meenemen.. Desondanks is het erg onrustig in de klas, met name de "jagers" voelen zich weer opperbest. De docent probeert krampachtig orde te houden, maar het lukt niet. Ik hou me maar koest..
In 1974 schijnt een "zwembad-incident" te hebben plaatsgevonden tijdens het WK.
Ook hier is sprake van gespetter voortgezet in diverse kamers. Gelukkig niet die naast de mijne.
Misschien ben ik te serieus? Het gemiemel tijdens de maaltijd is ook zoiets. "Lust ik niet" is een steeds weerkerend gezegde.. Zalm met citroen, spare ribs en salade; ik smul! Geef me jouw portie dan maar! Mag ik ook een buikje hebben..ik hoef geen sixpack maar ik eet wel alles wat me voorgezet wordt.

Desondanks wil ik er geen negatief verhaal van maken, ik vermaak me wel..
Een indruk van de omgeving voor de liefhebbers.. Wilde zwijnen heb ik nog niet gezien,
laat staan gevangen..





maandag 15 mei 2006

Op fietse

Het is woensdagavond, ik ga boodschappen doen bij de Super op de hoek.
Via een achteromweggetje weer naar de flat rijdend merk ik de restanten van een paar breezer-flesjes en een bierflesje op. Ik slinger eromheen maar ik ben er al doorheen. Op 't eerste gezicht niks aan de hand, tot de volgende ochtend. Band plat. Nouja het zij zo, moet toch 2 dagen naar cursus. Collega G. haalt me op met de auto, lekker luxe. Vrijdag terug, maar nog steeds geen "tijd" lees : "zin" om te plakken. Zondag dan, ik verstoor de serene zondagsrust door de achterband bloot te leggen en met Simson te klooien. Achterband is al vaker geplakt, al gauw vind ik twee speldeprikjes. Snel plakken en verder vind ik niks, dus snel de band erin en oppompen..op hoop van zegen, en die kans is op de dag des Heeren wel groter dan door de week hoop ik.. :-) Helaas.. plat..

De maandag komt en ik moet rijden naar 't werk. Plan; fiets achterin en afgeven bij de fietsenmaker, en nieuwe band erin laten zetten. Strak plan.. 's Middags aldus uitgevoerd en leenfiets meegekregen. Een aftands vehikel, maar goed, is maar voor twee dagen..

Ik stap vol goede moed op, en rijd richting huis. Eerst bloemetje voor moeders kopen.
Onderweg een afrit met een auto die om voorrang roept. Ik knijp braaf de handremmen in.. Niks.. Shit.. Knijpen! Knap! zegt de achterrem en ik vlieg voor een hevig remmende auto.
De onderdelen vliegen uit de fiets over straat en het gaat net goed.. Met zweet voor de kop loop ik met 't geval over straat.. Kwaad op die *** fietsenmaker die me rotzooi meegeeft.

Direct na afgeven van het bloemetje verhaal gehaald bij meneer de V. die inmiddels in recordtijd de firmanaam heeft veranderd. Even vermoed ik een Kafka achtig tafereel als ik onbekende sleutelaars zie, maar daar komt de chef, die de onderdelen en de fiets in ontvangst neemt en smakelijk om mijn "bijna crash" moet lachen.. "Kan gebeuren" is het commentaar. "Kan gebeuren?" Ja zo lust ik er nog wel één man, ga fietsen! .. Het maakt weinig indruk, fietsen is z'n werk en hobby .. Opeens blijkt mijn eigen karretje klaar te zijn, ik mag het na betaling meenemen. 11 euri en een illusie armer vertrek ik.. Bij M en L hoorde ik dat zij inmiddels naar de fietsboer om de hoek zijn verkast. Serieus idee.. ga ik ook doen.