zaterdag 23 juni 2007

Onderweg


De laatste dagen en weken was het erg druk, en daarbij kwamen twee lange autoritten de afgelopen dagen. Maandag gingen broer M. en zus H. op vakantie naar het mooie Vlieland. Ik mocht M. afzetten en daarna met de auto mijn eigen weg gaan. Met enige weemoed zag ik het schip in de haven liggen, maar trok toen toch maar mijn eigen plan. Plankgas over de Afsluitdijk, het weer leende zich niet om halverwege uit te stappen en de zeelucht op te snuiven. De reis ging voort, via Den Oever richting Hoorn. Ik heb daar nog heel wat "voetstappen" liggen van vroeger. Tussendoor in het dorpje H. geweest waar een toenmalige lover heeft gewoond, wat mij anderhalf jaar lang drie en een half uur met de trein reizen heeft opgeleverd en wat uiteindelijk strandde. "For old time's sake" ben ik erheen gereden, de spoken uit mijn verleden zijn allang verdreven, het was meer nostalgie om er weer eens doorheen te lopen. Na een half uurtje vond ik het welletjes, Er was niets meer dat me aan die plek bond. In Hoorn aangekomen de auto voor 2 euri op het "Transferium" gezet en lopend de stad in gegaan. De bekende winkelstraten, de haven en de "Roode Steen" met een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, één van de door Hoorn voortgebrachte zeehelden, ook bekend van zijn tunnel.

Na een uur of anderhalf wandelen door de stad, die ik ook nog uit die tijd kende, en de bekende plekjes, terrassen en kuierstraatjes te hebben verkend, ben ik mijn weg naar huis weer ingeslagen. Op de terugweg was de laatste halte de toko waar mijn lover en ik altijd roti aten. Door haar heb ik dat leren kennen, en het smaakte nog als vanouds. Hoewel ik van kind af aan een hekel aan vieze vingers schijn te hebben, kon ik het toch niet laten om de kippenpootjes af te kluiven en de aardappel, ei en kouseband in een soort surinaamse "wrap" te wikkelen en ordinair te schransen. Voldaan en met gele vingers van de kerrie (meerdere keren gewassen) ging ik de auto weer opzoeken.

Op de terugweg heb ik mijn toeristische stemming de boventoon laten voeren en midden op de Afsluitdijk gestopt bij het monument. Een uitkijktoren in een stijl die het midden houdt tussen Jugendstil en Amsterdamse School. Na een klim een uitzicht op beide dijkgedeelten en een hoop water. Leuk ..

De reis terug verliep voorspoedig, deze "model-toerist" kwam moe maar voldaan thuis..