vrijdag 7 september 2007

Tuin


Tijdens mijn werk in Drenthe's onvolprezen hoofdstad kwam en kon ik vaak langs een mooi groen stukje Assen; de Gouverneurstuin. Een mooi stukje natuur in het Asser centrum. Ergens achterin; de theekoepel en een openluchtpodium voor diverse voorstellingen en culturele activiteiten. Natuurlijk viel het me in het kader van mijn werk ook wel op dat er de laatste maanden weinig cultureels aan was; de muziekkoepel werd gebruikt om te overnachten, en het enige sociale was een groepje daklozen en verslaafden dat er huisde en zich rijkelijk van alcohol had voorzien. Natuurlijk geen blik te zien als er uniformen in beeld kwamen, maar toch een bron van ergernis voor de "normale" bezoekers. Nu is het triest dat deze mensen hun toevlucht in drank en drujgs hebben gezocht, maar als je even koffie of thee wilt drinken in een "groene setting" in de stad en vijf meter verderop staat de "onderkant van de samenleving" wild te plassen en te schreeuwen (pardon, te dicussiëren) dan vlucht de klandizie natuurlijk. Steekpartijen en ruzie's op hoge toon waren de bekende druppel.

De gemeente Assen heeft daarom een plan ontwikkeld; drie uitgangen gaan dicht en er wordt beveiliging ingezet. 's Middags lopen er twee collega's rond. Het ouderwetse koddebeierwerk; niet op het gras lopen, geen honden en fietsen (ook niet aan de hand) en meer van die grappen. De rust is weergekeerd; het publiek vindt aarzelend de weg terug. Intussen is de overlast weg, en kan een verblijfsontzegging worden opgelegd aan overlastveroorzakers (3 x woordwaarde).
Deze worden doorverwezen naar het inloophuis dat een kwartiertje verderop ligt en waar ze naar hartelust TV mogen kijken en Scrabblen. Intussen verblijven deze buiten het hek aan de oevers van de Singel, probleemverplaatsing dus. Ik denk niet dat het een doelgroep is voor een potje kaarten of schaken in de daklozenopvang. Vrees dat het een enigszins naieve kijk op de zaak is, een beetje hoog "Emile Rutjes" gehalte. Na een middag blowen en hangen gaat een bord boerenkool met worst er wel in misschien, maar het is wel akelig stil geworden in de gouverneurstuin en omgeving. Dat is weer het andere uiterste...

woensdag 5 september 2007

112 Vervolg


Mijn blog over het ongeluk van 25 juli heeft een klein staartje gekregen.
Kennelijk was een betrokkene aan het googlen en heeft zo mijn verslag gevonden.
Een reactie kwam binnen via de mail; we hebben nu antwoord op de prangende vraag hoe het is afgelopen met de "slachtoffers". Ze staat in mijn reacties. Voor de belangstellenden daar na te lezen.

Zo zie je maar weer hoe het werkt met webloggen. Je staat er niet bij stil dat je zo snel te vinden bent. Met de persoon in kwestie gaat het naar omstandigheden goed. Zie hier de reacties onderaan de blog van die dag. Een opvallende mail en een leuk voorbeeld van hoe de "digitale snelweg" werkt. Soms beter dan de gewone, zo blijkt maar weer.

dinsdag 4 september 2007

Enquêtes

Een paar weken geleden werd ik per mail benaderd dooor de organisatie van "21 minuten", een enqüête over politiek, staatsinrichting, het vertrouwen in normen en waarden en in de samenleving. Vorig jaar deed ik ook mee, ik ben bij meerdere enquêtes betrokken, en natuurlijk is dat vaak niet geheel van eigenbelang ontbloot. Bij het NIPO vul ik lijsten in waarmee ik punten verdien, die ik kan schenken aan goede doelen of onder de armen verdelen (allebei). Ik laat ze omzetten in Blokker-bonnen. Zo leverde het mij al eens een scheerapparaat op, ik blogde er al eens over.
Dit project levert me alleen goodwill op, en zette me aan het nadenken. Er zitten vragen bij als "hebt u vertrouwen in de politiek?" en hoe ik tegenover het koningshuis en het Nederlandse leger stond. Ik realiseer me terdege dat we trots mogen zijn op de democratie in ons land, en dat deze vragen in andere landen vrij link zijn om te beantwoorden. Met de vraag of democratie in dictatoriale landen d.m.v. geweld of invallen geïmplementeerd moet worden heb ik meer moeite.




Hoe dan ook; ik mocht een aantal emailadressen opgeven van mensen die eventueel geïnteresseerd zijn, maar uit oogpunt van privacy en spam doe ik dat maar niet.
Wel maak ik hier even reclame voor de site. Als je 21 minuten wilt stilstaan (onderbreken mag altijd) bij standpunten om bij na te denken dan beveel ik de enqüête van harte bij jullie aan..

Dagje Münster


Het is alweer dinsdag, een onverwachte vrije dag vandaag.
Tijd om de blog bij te werken. Zaterdag namelijk een dagje weggeweest. Broer M. en ik hadden het er al langer over; we wilden Münster eens zien. Vroeger (ik heb het over 1987/1988) was Münster een doorgangsstation voor me onderweg naar mijn Duitse vriendin in Paderborn, ook een stad waar ik nog wel eens wil kijken.
Met de auto werd de reis aanvaard.De Autobahn schiet lekker op, maar als je 140 een bloedstollende snelheid vindt dan reken je even buiten de Mercedessen en BMW's op de "Überholspur" die je met 180 voorbij "broez'n" Na anderhalf uur kwamen de kerktorens van de stad in beeld en konden we dankzij de TomTom een parkeergarage vinden. De stad in gelopen en wat kerken van buiten bekeken. Omdat het al ruim twee uur was geweest hadden we helaas wat weinig tijd. Toch moest de "Friedenssaal" bezocht worden waar in 1648 de vrede van Münster werd getekend. Interessant om de politieke verhoudingen van die tijd te horen van een lokale gids. In het "hol van de leeuw", de stad van "Bommen Berend" hoorden we anekdotes en de geschiedenis die bij de stad horen.

De zaal was die dag vrij toegankelijk en de rondleiding (als je het zo mag noemen als je slechts één zaal hebt) was snel voorbij zodat we de stad weer indoken. Bij de Karstadt wat gegeten,maar het was nou niet direct geweldig eten. Het Weizenbier wel overigens.

Helaas begon het weer om te slaan en regenden we nat terwijl we de verkeerde kant op liepen. Navraag leerde ons de goede kant op gaan. Helaas al veel te snel moesten we weer vertrekken. Met een korte tussenstop in Tecklenburg (waar geen parkeerplaats meer te vinden was) en een stop aan de Autobahn voor een degelijke schnitzel werd de thuisreis weer aanvaard. Ik denk dat ik als ik binnenkort een paar dagen vrij ben in Meppen de trein pak en nog eens wat langer ga. Het is een stad die de moeite waard blijft..