vrijdag 21 april 2006

Lest we forget...

...Opdat wij niet vergeten..

Gisteravond werd een documentaire aangekondigd over Nederlandse en Duitse ex-leden van de Waffen-SS. De vraag was; "hebben deze oude mannen gewetensbezwaren?"
Ik besloot te kijken. De documentaire op "Netwerk" ademde een sinistere sfeer.
Oude mannen inderdaad, ver in de tachtig, die geïnterviewd werden in Nederland en Duitsland.
Je zou denken dat in al die tijd de overtuiging wel had postgevat dat ze in die tijd verkeerd bezig waren geweest. De uitdrukking "Ich habe es nicht gewußt" kwam echter opvallend veel terug.
Een kampbewaker vond Joden nog steeds "uitschot" en had nergens spijt van.
Natuurlijk is het makkelijk praten als nazaat van de "Overwinnaar", maar ook nu nog zoiets durven zeggen, daarvan trokken me de tenen krom in de schoenen. Het meest schrok ik van de man die in Nederland en als Nederlandse jongeman dienst nam bij de Waffen-SS, en van dichtbij meemaakte hoe de mannen van Putten werden gearresteerd en naar het concentratiekamp werden afgevoerd als vergelding voor de aanslag op Rauter bij Woeste Hoeve.
"Domme actie van het verzet" volgens hem. "Het waren lafaards die niet met open vizier streden" en "Af en toe een Duitser in de gracht duwen is geen echt verzet".
Natuurlijk waren niet alle Nederlanders vezetshelden, na de oorlog was "iedereen bij het verzet geweest"maar het stuit me tegen de borst dat ze lafaards worden genoemd.
Ach, een oude man, wie kan het wat schelen, zou je denken.. Een andere oud-SS'er verwoordde het zo; hij durfde zijn slachtoffers niet onder ogen te komen van spijt, maar vermoedde dat zij wel het verschil zouden merken tussen iemand die toegaf een misstap te hebben begaan en zij die nog steeds nergens spijt van hebben..want dat zijn de gevaarlijkste mensen in een oorlog, ook in deze tijd nog. Ik voelde zowaar met hem mee, want het is makkelijker om te "vergeten" en van niks te weten dan oud te worden met die last op je schouders..

4 Mei duurt nog een paar weken, maar ik wilde niet nalaten hier over te schrijven.
Het vervolg is op 24 april a.s. maar wat mij betreft viel deze docu onder de categorie "prijswinnnaars" ..

"Kom vanavond met verhalen
Hoe de oorlog is verdwenen
En herhaal ze honderd malen
Alle malen zal ik wenen"

Leo Vroman


donderdag 20 april 2006

Stof zijt gij...


..En tot stof zult gij wederkeren.. zei dominee vroeger al...

Er zijn grenzen.. Het was hoognodig om de kamer te doen, en om niet alles aan de "Putzfrau" over te laten ging ik zelf aan het werk gister, met mijn bejaarde Moulinex Power Boost-air ofzo.. Fanatiek ging ik de vloerbedekking in de kamer te lijf, maar het vehikel had amper zuigkracht. Een vermanend "zuigen, kreng" had geen effect, wel begon het ding het steeds zwaarder te krijgen. Bij de bank aangekomen liet hij me in de steek en sloeg spontaan af.
Ik liep naar het stopcontact en rook een vreemde geur.
Gelukkig geen kortsluiting, maar wel was de stofzuiger van boven te heet om aan te raken, ik had geluk dat er een beveiliging op zat, hij had me in de fik kunnen vliegen. De poetsdame kwam vandaag en probeerde het ook, ik had even moeten waarschuwen dat ik 'm had afgedankt. Ze belde me dat ze niks meer kon met het ding. De verkoper bij HAKA raadde me een mooie kleine aan, die ik maar meteen heb laten inpakken. Thuis gedemonstreerd, ik word nog een echte huisman ;-) Je zal voor de lol gaan stofzuigen..